ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου
Ιατρός
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα στην Ελλάδα τι γίνεται; Γνωρίζουν οι Έλληνες για τον Ayurveda;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πατρίδα μας, πατρίδα του Ιπποκράτη, οι αρχές και οι ιδέες που πρώτος αυτός καθιέρωσε στη σύγχρονη περίοδο της Δυτικής Ιατρικής, αρχίζουν σιγά σιγά να ξαναέρχονται στην επιφάνεια καθώς οι άνθρωποι σταδιακά συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος που έχει πάρει η “Κλασική Ιατρική”, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αληθινές αιτίες των ασθενειών. Η ιδέα της Αιτιολογικής Θεραπείας των διαταραχών απασχολεί όλο και περισσότερο τους Ιατρούς και φυσικά και τους ασθενείς.
Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να βρει κανείς όλα τα βότανα που περιγράφονται στα Αγιουρβεδικά κείμενα, είτε αυτοφυή, είτε εισαγωγής. Μπορεί πολύ εύκολα να ακολουθήσει κανόνες διατροφής βασισμένους στην ιδιοσυγκρασία του (Αέρινη, Πύρινη ή Υδάτινη). Μπορεί να ακολουθήσει ομοιοπαθητική θεραπεία την οποία περιγράφει σαφώς ο Ayurveda από το 6,000 π.Χ., ή να ακολουθήσει αλλοπαθητική θεραπεία ή και να χειρουργηθεί, εάν πράγματι αυτό χρειάζεται. Μπορεί να κάνει μασάζ, αρωματοθεραπεία, βελονισμό, ή οτιδήποτε άλλο πρόκειται να τον βοηθήσει, αρκεί να είναι κατάλληλο για την ιδιοσυγκρασία του.
Η σωστή πληροφόρηση για όλα αυτά μπορεί να έλθει μέσα από την ενημέρωση από τον τύπο, από βιβλία που κυκλοφορούν και στα Ελληνικά (η βιβλιογραφία στα Αγγλικά είναι τεράστια), από ηλεκτρονικά μέσα όπως το Internet, καθώς και από την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων που απευθύνονται και στο ευρύ κοινό αλλά και σε ανθρώπους που ασχολούνται με την θεραπευτική (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, εναλλακτικοί θεραπευτές, κλπ.).
Μπορεί τελικά ο καθένας να μάθει να αναγνωρίζει τον Αγιουρβεδικό του τύπο και στη συνέχεια γενικότερα τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει, έτσι ώστε με τις κατάλληλες απλές αλλαγές στη ζωή του και τους αντίστοιχους θεραπευτικούς χειρισμούς να “απολαύσει” αυτό το αγαθό που ονομάζεται Ψυχική και Σωματική Υγεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να πάρει κανείς για να αποφύγει τις βλαπτικές συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει ένα πενταπλό σύστημα πρόληψης που αναφέρει ο Ayurveda και το οποίο έχει εφαρμογή σε κάθε τόπο και χρόνο και βοηθάει τους ανθρώπους στο να μην αρρωστήσουν:
1.- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Για μερικούς ανθρώπους, και μόνον η λέξη “πρόγραμμα”, τους δημιουργεί αυτόματα μία απέχθεια και μία αίσθηση ότι εάν ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα στη ζωή τους θα νιώθουν καταπίεση και μιζέρια. Είναι βέβαια γεγονός ότι σήμερα με την “τρελή καθημερινότητα” μέσα στις μεγάλες πόλεις, υπάρχει μία τάση πολλών ανθρώπων να “ξεφεύγουν” στις ελεύθερες ώρες τους, κάνοντας πράγματα που τους “ευχαριστούν” και τους “χαλαρώνουν”.
Βέβαια όταν οι ίδιοι άνθρωποι παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας (από τα “απλά” έως τα “δύσκολα”), απαιτούν από τη μοντέρνα ιατρική στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, να τους θεραπεύσει (ουσιαστικά να τους αφαιρέσει τα συμπτώματα), χωρίς ίσως να τους περνάει καν από το μυαλό ότι ένα σημαντικό κομμάτι από τις αιτίες αυτών των ασθενειών βρίσκεται στον τρόπο που ζουν, εργάζονται, αλλά και …διασκεδάζουν επί αρκετά χρόνια.
Όταν κάποιος άνθρωπος απομακρυνθεί για λίγο από τη μεγάλη πόλη, τότε είναι πιο εύκολο να παρατηρήσει τους ρυθμούς της φύσης και το ότι η όλη Δημιουργία “έχει κάποιο πρόγραμμα”.
Tο πρώτο λοιπόν αυτό μέρος της “πρόληψης” αναφέρει όλες τις διάφορες καθημερινές μας ασχολίες (ξύπνημα, λήψη πρωινού, καθαριότητα σώματος, δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, συνθήκες εργασίας, στοιχεία διατροφής, τρόποι χαλάρωσης, ερωτική ζωή, κλπ.) και πώς όλα αυτά μπορούν να γίνονται με τρόπο που να συμφωνεί με τους φυσικούς ρυθμούς και να είναι ταιριαστά με την ιδιοσυγκρασία μας.
2.- ΑΝΑΠΝΟΗ: Το δεύτερο μέρος ασχολείται με την αναπνοή και εξετάζει την όλη λειτουργία της εισπνοής και εκπνοής και το πώς η υγεία μας επηρεάζεται από τη σωστή (ή μη…) λειτουργία της αναπνοής.
Είναι αυταπόδεικτο γεγονός το ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από μερικά λεπτά χωρίς το οξυγόνο του αέρα που εισπνέει. Και όμως, ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα ασχολούνται με το πώς ακριβώς αναπνέουμε, το τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εισπνοής και εκπνοής, πώς γίνεται η περίφημη “ανταλλαγή” των αερίων (η πρόσληψη του οξυγόνου και η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα), κλπ. Πολλές ασθένειες που σήμερα συναντώνται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, έχουν τις ρίζες τους ή επηρεάζονται σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό από την αναπνοή.
Η αναπνοή παίζει το ρόλο ενός συνδετικού κρίκου μεταξύ του Σώματος και του Νου του Ανθρώπου, ενός κρίκου τον οποίο η σύγχρονη ιατρική δείχνει να αγνοεί, θεωρώντας την όλη διαδικασία της αναπνοής μία απλή μηχανική διεργασία εισροής και εκροής του αέρα από το αναπνευστικό σύστημα και μίας απλής ανταλλαγής αερίων στις κυψελίδες.
Θα συνεχίσουμε στο επόμενο και τελευταίο μέρος αυτής της εισαγωγικής σειράς άρθρων για το Αγιουρβεδικό σύστημα με τα τρία τελευταία κεφάλαια της πρόληψης, δηλαδή το θέμα της διατροφής, της σωματικής άσκησης και του ύπνου.
Περισσότερα στο επόμενο και τελευταίο άρθρο …(5)