Το Νερό στον οργανισμό μας βρίσκεται παντού ακόμα και στα δόντια.Το σώμα ενός μέσου ενήλικα αποτελείται από 65% νερό ενώ στα παιδιά φθάνει μέχρι και 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Όλα τα κύτταρα του σώματος είναι ουσιαστικά βαπτισμένα σε ένα υδάτινο περιβάλλον.
Το νερό αποτελεί το κύριο μεταφορικό μέσο των θρεπτικών ουσιών μέσα στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος, αλλά και το μέσον απομάκρυνσης των τοξινών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Χωρίς νερό οι νεφροί δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η κακή διατροφή προάγουνν την αφυδάτωση του σώματος με ολέθρια μακροχρόνια αποτελέσματα σε βάρος της υγείας μας.
Η άποψη ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών αναπληρώνουν επαρκώς τα σωματικά υγρά είναι λανθασμένη. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού ενεργώντας σαν διουρητικά.
Η υπερκατανάλωση τροφών ζωϊκής προέλευσης που περιέχουν συμπυκνωμένες πρωτεΐνες, κορεσμένο λίπος και λίγο νερό, η μείωση φρούτων και λαχανικών που έχουν περισσότερο νερό από στερεές ουσίες επιδεινώνει το πρόβλημα.
Αίτιο της χρόνιας αφυδάτωσης μπορεί να είναι οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, η υπέρταση, δερματικά εξανθήματα, πεπτικά έλκη, νευρο-ενδοκρινικές διαταραχές, αυξημένο σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση κ.α. Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να χάνουν τη ζωτικότητά τους, επίσης, δημιουργεί περιβάλλον φτωχής οξυγόνωσης και μεγάλης οξύτητας στον οργανισμό, ιδανικό για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η μακροχρόνια ανεπαρκής ενυδάτωση του σώματος, αυξάνει τον κίνδυνο κακοήθειας του παχέος εντέρου, του στήθους, των νεφρών, του συκωτιού, του προστάτη και των όρχεων. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα του αγγειακού δικτύου έχουν ανάγκη από επαρκείς ποσότητες υγρών για να διατηρήσουν τον όγκο του αίματος και τις συγκεντρώσεις των στερεών ουσιών, αμινοξέων, ορμονών και άλλων βιοχημικών και θρεπτικών στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των κυττάρων. Όταν τα επίπεδα των υγρών μειώνονται λόγω της χρόνιας αφυδάτωσης όχι μόνο επηρεάζονται οι μηχανισμοί της δίψας, το άτομο παύει να διψάει, αλλά επίσης και το πολύπλοκο βιολογικό-υδραυλικό σύστημα των σωματικών υγρών αναγκάζεται να προσαρμοστεί ανάλογα. Ο σκοπός της προσαρμογής αυτής είναι να διατηρήσει τα επίπεδα των υγρών ενδοκυτταρικά μειώνοντας τις εξωκυτταρικές ποσότητες. Πολλά αγγεία παύουν να λειτουργούν λόγω έλλειψης ικανοποιητικής ποσότητας υγρών.
Πολύτιμες ιδιότητες του νερού
- Βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και την αποβολή των τοξινών.
- Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών, οι οποίοι βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
- Λειτουργεί σαν απορροφητικό μέσο κατά των κραδασμών προστατεύοντας τα εσωτερικά όργανα του σώματος και τις αρθρώσεις.
- Βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και διατηρεί τον όγκο του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων και του σάλιου.
- Βελτιώνει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα.
- Μεταφέρει τα συστατικά της τροφής. Με τις υδροηλεκτρικές ιδιότητες του διασπά την τροφή σε βασικά στοιχεία να απορροφηθούν από τον οργανισμό.
- Ενυδατώνει τα κύτταρα, διευκολύνει την αναπνοή.
- Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
- Ισχυροποιεί τη φυσική αμυνα του οργανισμού έναντι των ασθενειών.
- Προσφέρει σημαντική αύξηση στη σωματική και διανοητική ευεξία.
- Βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και τις ρυτίδες.
- Μειώνει τον πονοκέφαλο και το στρες.
- Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, το άσθμα και τις αλλεργίες.
- Το νερό αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
- Το νερό βοηθά να απαλλαγούμε από την υπερβολική πρόσληψη νατρίου (αλάτι), που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.
Το νερό είναι πηγή ζωής αφού διασφαλίζει την υγεία του ατόμου. Η καθημερινή και συνεχής λήψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Για να υπάρχει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στέλλα Καζίκα
Ιατρός, Κυτταρολόγος Παθολογανατόμος