Η ομοκυστεΐνη είναι παραπροϊόν του αμινοξέος που φέρει το όνομα μεθειονίνη.
Η μεθειονίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ που βοηθάει στην παραγωγή πολλών σημαντικών ουσιών όπως μελατονίνης, σερίνης, καρνιτίνης, λεκιθίνης, κολλαγόνου. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή νουκλεϊκού οξέος στο D.N.Α., για τον μεταβολισμό της αδρεναλίνης και την παραγωγή ορμονών. Είναι αντιοξειδωτικό και ισχυρό αποτοξινωτικό αφού βοηθάει την απορρόφηση του σεληνίου και την αποβολή βαρέων μετάλλων από το σώμα.
Όταν μεταβολίζεται σωστά μετατρέπεται σε κυστεΐνη που είναι επίσης ένα αμινοξύ με αντιοξειδωτική δράση.
Αν όμως η μεθειονίνη δεν μεταβολιστεί σωστά τότε μετατρέπεται σε ομοκυστεΐνη που είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό. Τα ψηλά επίπεδα του αμινοξέως αυτού έχουν συσχετιστεί με καρδιακές ασθένειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Η ομοκυστεΐνη επηρεάζει την μεθυλίωση η οποία με απλά λόγια είναι μια διαδικασία κατά την οποία διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
Αν λοιπόν η ομοκυστεΐνη είναι αυξημένη προκαλούνται ερεθισμοί και φλεγμονές στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών.
Κατά συνέπεια είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση:
- Στεφανιαίας νόσου
- Εγκεφαλικών επεισοδίων
- Αποβολής εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη
- Της νόσου Alzheimer
- Αρτηριακής και φλεβικής θρόμβωσης
- Σκλήρυνσης των αρτηριών της καρωτίδας
- Εξασθένησης της μνήμης.
Αυξημένες τιμές ομοκυστεΐνης έχουν οι καπνιστές, οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ και οινοπνεύματος.
Η κύρια αιτία όμως είναι η έλλειψη φυλλικού ή φολικού οξέος και των βιταμινών Β6 και Β12 στον οργανισμό είτε γιατί λείπουν από την διατροφή όπως συμβαίνει με τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα είτε γιατί οι τροφές είναι πολύ βρασμένες και έχουν καταστραφεί οι βιταμίνες είτε γιατί δεν γίνεται καλά η απορρόφηση των συστατικών από το έντερο είτε τέλος υπάρχει μια κληρονομική ανωμαλία ενός ενζύμου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.
Η μέτρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης μέσα στο αίμα προτείνεται σαν εξέταση προληπτικού ελέγχου για την αποφυγή αγγειακών προβλημάτων.
Αν και θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου λειτουργεί συνεργικά με άλλους παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως χοληστερίνη ή υπέρταση ενισχύοντας τη δράση τους.
Ενδείκνυται να γίνεται προληπτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και κυρίως σε άτομα που:
- Έχουν βεβαρημένο ιστορικό καρδιοαγγειακών προβλημάτων
- Έχουν αυξημένη χοληστερίνη
- Έχουν υπέρταση
- Έχουν διαβήτη
- Έχουν άγχος
- Είναι καπνιστές
- Καταναλώνουν πολύ αλκοόλ
- Είναι υπέρβαροι
- Κάνουν καθιστική ζωή
Έχει παρατηρηθεί ότι αν στον οργανισμό αναπληρωθεί η έλλειψη φυλλικού οξέως και των βιταμινών Β5 και Β12 οι τιμές συγκέντρωσης της ομοκυστεΐνης του αίματος ελαττώνονται.
Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε με την διατροφή μας να λαμβάνουμε αυτές τις βιταμίνες καταναλώνοντας δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Αν όμως αυτό δεν αρκεί είτε γιατί οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες είτε γιατί η απορρόφηση δεν γίνεται επαρκώς και αυτό συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τότε είναι χρήσιμο κάποιο συμπλήρωμα που να περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12.
Μαίρη Φραγκάκη
Βιολόγος – Φυσιοπαθητικός
Στέλλα Καζίκα
Ιατρός – Ομοιοπαθητικός