Στο προηγούμενο τεύχος ξεκινήσαμε την αναφορά των πέντε τρόπων με τους οποίους το Αγιουρβεδικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να προλάβουν την ασθένεια και να προστατέψουν αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται «ΥΓΕΙΑ»…
Αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες στους δύο πρώτους παράγοντες, δηλαδή στο Πρόγραμμα της Ημέρας (τι μπορούμε να κάνουμε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα μέσα στο εικοσιτετράωρο) και στη Διατροφή μας. Στη συνέχεια εδώ, θα αναφερθούμε στους υπόλοιπους τρείς παράγοντες της πρόληψης, δηλαδή στα θέματα της Αναπνοής, της Σωματικής Άσκησης και του Ύπνου.
ΑΝΑΠΝΟΗ
Το τρίτο μέρος λοιπόν ασχολείται με την αναπνοή και εξετάζει την όλη λειτουργία της εισπνοής και εκπνοής και το πώς η υγεία μας επηρεάζεται από τη σωστή (ή όχι…) λειτουργία της αναπνοής.
Είναι αυταπόδεικτο γεγονός το ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από μερικά λεπτά χωρίς το οξυγόνο του αέρα που εισπνέει. Και όμως, ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα ασχολούνται με το πώς ακριβώς αναπνέουμε, το τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εισπνοής και εκπνοής, πώς γίνεται η περίφημη ανταλλαγή των αερίων (η πρόσληψη του οξυγόνου και η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες), κλπ.
Πολλές ασθένειες που σήμερα συναντώνται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, έχουν τις ρίζες τους ή επηρεάζονται σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό από την αναπνοή.
Εκτός λοιπόν από την ενασχόλησή μας με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και τις σχετικές έρευνες σχετικά με το “νέφος” της Αθήνας και των μεγαλουπόλεων, τον καπνό και τα οξείδια του αζώτου της ατμόσφαιρας, το όζον, τα μικρο-σωματίδια, κλπ, καλό θα ήταν όλοι να ασχοληθούμε με λίγο μεγαλύτερη προσοχή με τη διαδικασία της αναπνοής, ανακαλύπτοντας ορισμένους μηχανισμούς του σώματός μας οι οποίοι είναι απλώς “μπροστά στα μάτια μας” και μας περιμένουν (…και αυτοί!) να τους ανακαλύψουμε.
Η συζήτηση αυτή είναι πραγματικά τεράστιας σημασίας καθώς όλα τα θέματα τα σχετικά με την αναπνοή ξεκινούν από τις κινήσεις των αναπνευστικών μυών του θώρακα και του διαφράγματος, συνεχίζουν με την αλληλεπίδραση του αναπνευστικού με το καρδιο-αγγειακό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα μέσω του νευρικού συστήματος και με το γαστρεντερικό σύστημα (και όχι μόνο…), επεκτείνονται στις λειτουργίες όλων των οργάνων του σώματος και του εγκεφάλου και σαφώς σχετίζονται με τη ροή της Ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα και την αλληλεπίδραση Σώματος και Νου.
Για τον Ayurveda, η αναπνοή παίζει το ρόλο ενός συνδετικού κρίκου μεταξύ του Σώματος και του Νου του Ανθρώπου, ενός κρίκου τον οποίο η δυτική ιατρική αγνοεί, θεωρώντας την όλη διαδικασία της αναπνοής μία απλή μηχανική διεργασία εισροής και εκροής του αέρα από το αναπνευστικό σύστημα και μίας απλής ανταλλαγής αερίων στις κυψελίδες.
Ασχολούμενος κανείς με την αναπνοή και μαθαίνοντας να αναπνέει με σωστό και πλήρη τρόπο, μπορεί να πετύχει (για παράδειγμα), τα ακόλουθα θετικά για την υγεία του:
- Αύξηση της κυκλοφορίας καθαρού και πλούσιου σε οξυγόνο αίματος σε όλο το σώμα.
- Αναζωογόνηση και ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.
- Κάψιμο των τοξινών και των αποβλήτων του σώματος.
- Καθάρισμα και ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος.
- Χαλάρωση των σφιγμένων νεύρων και μυών, απαλλαγή από τις διάφορες συσσωρευμένες εντάσεις του σώματος.
- Χαλάρωση και γαλήνη στο νοητικό επίπεδο.
- Διευκόλυνση της Πνευματικής Εργασίας του ανθρώπου.
Δεν μπορεί να υπάρξει καλή υγεία σε κανένα άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία του, το φύλο και την ηλικία του, δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία για κανένα πρόβλημα υγείας από το πιο απλό έως το πλέον περίπλοκο ανεξάρτητα από τα φάρμακα που παίρνει κανείς, δεν μπορεί να είναι και να παραμείνει κανείς σωματικά, νοητικά και πνευματικά υγιής, εάν δεν αναπνέει σωστά.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Όπως ισχύει και στο θέμα της διατροφής, με την ίδια ακριβώς αναλογία, θα πρέπει και η σωματική άσκηση των ανθρώπων να είναι αρμονική και ταιριαστή με την ιδιοσυγκρασία τους σε σχέση με το Vata, Pitta και Kapha.
Γενικά μιλώντας, τα υδάτινα άτομα είναι αυτά που μπορούν να αντέξουν κάποια σημαντική σωματική καταπόνηση, και είναι επίσης αλήθεια ότι θα ωφεληθούν πολύ εάν ασκούνται τακτικά και έντονα με αεροβικές ασκήσεις, ποδήλατο, τρέξιμο, κλπ. Τα πύρινα άτομα χρειάζονται μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, κλπ. Τέλος τα αέρινα (λόγω της γενικής υπερευαισθησίας που τα διακρίνει), θα πρέπει να ασχολούνται με κάποια πιο ήπια άσκηση, όπως hatha yoga, tai chi, chi kung, κλπ.
Ο Ayurveda συστήνει να ασκείται κανείς μέχρι να καλύψει το μισό περίπου της αντοχής του και στη συνέχεια να σταματάει για ανάπαυση. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να πιέζεται για “επιδόσεις”, διότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να βάζει “νάρκες” στα θεμέλια της υγείας του. Αυτό το μέτρο γυμναστικής είναι ιδανικό για την κινητοποίηση του σώματος και την εξασφάλιση καλής γενικά υγείας.
Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την πεπτική ικανότητα του οργανισμού και όταν κάποιος έχει ισχυρό πεπτικό σύστημα, τότε εκμεταλλεύεται πλήρως την ενέργεια της τροφής που καταναλώνει.
Παράλληλα, βοηθάει τη χαλάρωση και τον βραδινό ύπνο, ενώ ο (λίγος) ιδρώτας, παρασύρει τοξίνες και τις απομακρύνει από το σύστημα.
Yπάρχει σήμερα η γνωστή μόδα του γυμναστηρίου της γειτονιάς, όπου ο κάτοικος της μεγαλούπολης, στερημένος από την επαφή του με τη φύση, προσπαθεί να υποκαταστήσει την άσκηση από την εργασία στο χωράφι, ή από έναν περίπατο στην εξοχή, με μία ή έστω δύο ώρες γυμναστικής δύο – τρείς φορές την εβδομάδα. Βέβαια είναι σημαντική η ωφέλεια που μπορεί να προκύψει από τη συστηματική αυτή άσκηση σε ένα γυμναστήριο, υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος να εκτραπεί κανείς από τον αρχικό του στόχο και να εμπλακεί σε μία διαδικασία του να μετράει πόσες επαναλήψεις μπορεί να κάνει με τα όργανα γυμναστικής, πόσες θερμίδες καίει για κάθε πεντάλεπτο αεροβικής άσκησης, πώς θα γυμνάσει συγκεκριμένες ομάδες μυών, κλπ.
Υπάρχουν δυστυχώς αρκετά άτομα τα οποία γυμνάζοντας το σώμα τους αποκτούν μία ναρκισσιστική διάθεση και παγιδεύονται στο κυνηγητό μίας εξωτερικής εμφάνισης, καταναλώνοντας πολλές ζωικές πρωτεΐνες, παίρνοντας αμφίβολης ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και γενικά “πιέζουν” το σώμα τους με πολλούς τρόπους. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις γίνονται διότι βλέπω σήμερα ανθρώπους να οδηγούνται στον ιατρό αναζητώντας λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησαν “σχεδόν” μόνοι τους και μάλιστα με μεγάλη υπομονή και επιμονή…
Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται μία σειρά απλών σωματικών ασκήσεων που ονομάζεται “χαιρετισμός στον ήλιο”, οι οποίες είναι πολύ εύκολες για τον οποιοδήποτε άνθρωπο. Μπορούν να γίνονται όποτε υπάρχει διάθεση, αλλά είναι γεγονός ότι μία καλή και ευεργετική επίδραση στην όλη υγεία, θα φανεί με την τακτική (έστω και για λίγα λεπτά της ώρας καθημερινά), εφαρμογή τους.
Κάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι το ότι δεν πρέπει να υπάρχει η οποιαδήποτε πίεση για να “επιτευχθεί” η -όποια- στάση. Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός για το πρώτο βραβείο. Είναι (σχεδόν) εγκληματικό το να πιέζουμε το σώμα να πάρει κάποια στάση και έτσι να εμφανίζονται εντάσεις, πόνοι στις αρθρώσεις, δυσφορία, κλπ. Η όλη διαδικασία των σωματικών ασκήσεων και της εργασίας με το σώμα μας, θα πρέπει να γίνεται εξαιρετικά απαλά και αργά, και αυτό τονίζεται με μεγάλη έμφαση και στο αντίστοιχο κεφάλαιο.
Συνοψίζοντας για τους τρείς τύπους θα λέγαμε τα εξής:
Οι αέρινοι τύποι έχουν από τη φύση τους την τάση να ασχολούνται με κάτι που βάζει σε έντονη κίνηση τον οργανισμό τους. Μπορεί δηλαδή να έχουν την τάση να τρέξουν πολλά χιλιόμετρα κάνοντας jogging, ή να εξαντλούνται από έντονη γυμναστική (aerobics). Είναι οι τύποι που θα βάλουν το ραδιόφωνο στη διαπασών και θα “κινούνται” συνεχώς όλη την ημέρα, ακόμη και τις ώρες που δεν γυμνάζονται. Αυτοί λοιπόν θα ακολουθήσουν πιο εύκολα ένα πρόγραμμα γυμναστικής που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους και χαρακτηρίζεται από σωματική κίνηση και συνεχείς εναλλαγές ρυθμού και ασκήσεων.
Οι πύρινοι αναζητούν (στα πάντα…) κάτι που να περιέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, άρα και στα σπορ που κάνουν θα αναζητήσουν παρόμοιες καταστάσεις, όπως το να παίξουν τένις ή πινγκ πονγκ και έτσι να μπορέσουν -κατατροπώνοντας τον αντίπαλο- να επιβεβαιώσουν την “ανωτερότητά” τους και τον εγωισμό τους. Είναι γεγονός ότι οι πύρινοι άνθρωποι κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις στους άλλους λέγοντάς τους τρόπους για να διορθώσουν αυτό το οποίο κάνουν. Και είναι επίσης γεγονός ότι οι πύρινοι άνθρωποι τις περισσότερες φορές έχουν δίκαιο… Αυτό το μοτίβο κυριαρχεί ακόμη και όταν θα ασχοληθούν με τη γυμναστική ή με κάποιο σπορ.
Οι υδάτινοι τύποι τέλος, θα ασχοληθούν με κάτι ήρεμο και ήσυχο, κάτι που να ταιριάζει στην όλη βραδύτητα η οποία χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία τους. Εάν λοιπόν καταφέρουν να σηκωθούν από τον καναπέ τους όπου απολαμβάνουν ήσυχα και ήρεμα το τελευταίο κινηματογραφικό έργο, θα ασκηθούν με ήρεμο τρόπο, όπως είναι η σουηδική γυμναστική ή οι απλές σωματικές ασκήσεις του yoga (hatha yoga), ή το αργό περπάτημα στην εξοχή. Θα προσπαθήσουν (ει δυνατόν) να μην κουραστούν ιδιαίτερα…
ΥΠΝΟΣ
Ο οργανισμός μας στη διάρκεια του ύπνου αναζωογονείται και σωματικά αλλά και νοητικά. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ένας “καλός” ύπνος είναι ίσως ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχικής και σωματικής υγείας ενός ανθρώπου. Είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις ασθενειών οι οποίες ξεκινούν από προβλήματα ύπνου.
Σε τελευταίο συνέδριο ψυχιατρικής, αναφέρθησαν τα επίσημα νούμερα της κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων στη χώρα μας, για το 2007. Με τρόμο λοιπόν κανείς διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα των 10 (και κάτι) εκατομμυρίων κατοίκων καταναλώθηκαν (στρογγυλοποιημένα…) 31 περίπου εκατομμύρια δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, 92 εκατομμύρια δόσεις αγχολυτικών και άλλα 45 εκατομμύρια υπνωτικών χαπιών. Είναι προφανές ότι εάν αφήσουμε έξω τα περίπου 4 εκατομμύρια ατόμων που είναι βρέφη, παιδιά και έφηβοι, η στατιστική για τους υπόλοιπους (ενήλικους) Έλληνες είναι απογοητευτική.
Υπάρχουν πανάρχαιες συνταγές (και αγιουρβεδικές και αρχαιοελληνικές αλλά και στις παραδόσεις όλων των λαών του κόσμου) για τη χρήση ουσιών από το φυτικό βασίλειο οι οποίες μπορούν σίγουρα να ανακουφίσουν από την υπερένταση που φέρνει το συνεχές άγχος, μπορούν να δυναμώσουν ψυχικά και σωματικά τον άνθρωπο, να φέρουν ένα φυσιολογικό και ξεκούραστο ύπνο, κλπ.
Η κλασσική “συνταγή της γιαγιάς” που λέει να φτιάξουμε ένα ζεστό γάλα μισό – μισό με χαμομήλι και μία κουταλιά μέλι και να το πιούμε κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο και χαλαρώνοντας λίγη ώρα πριν τον ύπνο, θεωρείται δυστυχώς από πολλούς είτε “ξεπερασμένη”, είτε ανίσχυρη να αντιμετωπίσει το “δικό μου” πρόβλημα, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε και το υπνωτικό χαπάκι για να είμαστε σίγουροι. Με τον τρόπο αυτό, εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν εμπλακεί σε μία διαδικασία η οποία έχει τα εξής σοβαρά προβλήματα:
- Υπάρχει πάντα ο ορατός κίνδυνος (συχνότατα μάλιστα) να δημιουργηθούν παρενέργειες από τη δράση αυτών των χημικών ουσιών στον οργανισμό. Το να πάρει κανείς βέβαια για μερικές μόνο ημέρες κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπίσει κάποιο έκτακτο γεγονός, είναι κάτι το οποίο δεν μας στεναχωρεί πολύ, και ίσως να “δικαιολογείται”. Υπάρχουν όμως δυστυχώς άτομα τα οποία επί μήνες ή επί χρόνια χρησιμοποιούν υπνωτικά φάρμακα επί καθημερινής βάσεως, μη μπορώντας να κοιμηθούν με άλλο τρόπο. Καταλαβαίνετε εύκολα τις πιθανές συνέπειες και την (σχεδόν σίγουρη) επιβάρυνση ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ και τα νεφρά από την κατάσταση αυτή.
- Το υπνωτικό χάπι (παρά τις πολύ καλές προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιριών), φέρνει έναν “τεχνητό” ύπνο που μοιάζει με λήθαργο και δεν ξεκουράζει ουσιαστικά (ψυχοσωματικά) τον οργανισμό. Είναι γνωστή η εμπειρία πολλών ανθρώπων οι οποίοι λένε ότι “ενώ έχω κοιμηθεί οκτώ ώρες, δεν έχω ξεκουραστεί ουσιαστικά, ήταν σαν να έσκαβα όλο το βράδυ”. Πολλές φορές μάλιστα διατηρείται μία υπνηλία μέσα στην υπόλοιπη ημέρα, η οποία τους ταλαιπωρεί σημαντικά.
- Πολύ συχνά ο οργανισμός του ανθρώπου εθίζεται στη χρήση των χαπιών αυτών, αναπτύσσει “αντοχή” και σε λίγο καιρό θα χρειαστεί αυξημένη δόση του υπνωτικού για να έλθει ο πολυπόθητος ύπνος. Εκεί δηλαδή που στην αρχή της όλης ιστορίας το “μισό χάπι” ήταν αρκετό, τώρα χρειάζεται να ληφθεί ολόκληρο, ενώ αύριο πιθανότατα θα χρειαστούν δύο. Στη συνέχεια βέβαια προχωράει κανείς σε πιο ισχυρά υπνωτικά, και η κατάσταση εξελίσσεται.
- Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι το ότι κάνοντας κανείς χρήση των διαφόρων υπνωτικών χαπιών για να καταφέρει να κοιμηθεί, παραμελεί την όποια έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια της αρχικής αϋπνίας, και έτσι βέβαια δεν λύνει τη βασική αιτία του προβλήματος. Μία λοιπόν υπερένταση η οποία θα συνεχίσει να υποβόσκει, θα εμφανίσει αργότερα και κάποιες π.χ. ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες (οπότε θα επέμβει “θεραπευτικά” ο καρδιολόγος), μετά θα προστεθούν κάποια πεπτικά προβλήματα λειτουργικής μορφής όπως η κολίτιδα (οπότε θα επέμβει “θεραπευτικά” ο γαστρεντερολόγος για να ανακουφίσει το ευερέθιστο έντερο του ασθενούς), πιθανόν να εμφανιστούν διαταραχές του εμμήνου κύκλου (οπότε θα επέμβει ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος με χάπια ορμονών), και φυσικά η ιστορία δεν τελειώνει εύκολα.
Ο Ayurveda αναφέρει σαφώς ότι θα χρειαστεί σε κάθε πρόβλημα η σωστή διάγνωση (όσος χρόνος και αν χρειαστεί για να εντοπιστούν τα αρχικά αίτια μίας διαταραχής), και μόνον έτσι θα έρθει και η σωστή (αιτιολογική και οριστική) θεραπεία. Δίνει λοιπόν πάρα πολλές διαγνωστικές τεχνικές και αντίστοιχα για το θέμα του ύπνου πολλές “συνταγές” που χρησιμοποιούν αθώα υλικά που βρίσκει κανείς στη φύση γύρω του.
Τελευταίες μάλιστα έρευνες (από “κλασσικότατους” Δυτικούς Νευρολόγους και Ψυχιάτρους), δείχνουν ότι το εκχύλισμα από το φυτό Υπέρικο ή “βάλσαμο” (άλλα ονόματα με τα οποία είναι γνωστό στην ελληνική επαρχία είναι “σπαθόχορτο” ή Αγκάθι του Αγίου Ιωάννη) βρέθηκε να έχει αποτελεσματική αντικαταθλιπτική δράση στη θεραπεία ελαφρών και μετρίων καταθλίψεων, που άνετα συγκρίνεται με τη θεραπευτική δράση των κλασσικών αντικαταθλιπτικών, χωρίς φυσικά να προκαλεί οποιεσδήποτε παρενέργειες.
Αντίστοιχα το “ταπεινό” χαμομήλι, η λεβάντα, το γεράνι, είναι φυτά των οποίων η χρήση είτε σαν αφέψημα – ρόφημα, είτε σαν αιθέριο έλαιο για μασάζ ή εισπνοές, βοηθά σημαντικά την αϋπνία, χαλαρώνοντας τον οργανισμό και φέρνοντας τελικά τον ύπνο. Υπάρχουν λοιπόν σαφώς πολλές επιλογές που έχει κανείς στη διάθεσή του και καλό θα είναι να υπάρχουν και άλλα “φυσικά βέλη” στη θεραπευτική μας φαρέτρα από το να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο το βέλος των χημικών υπνωτικών χαπιών.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Τελειώνοντας αυτή την αναφορά στην Πρόληψη, αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια στοιχεία σχετικά με το τι ακριβώς συστήνει ο Ayurveda σαν θεραπευτικές τεχνικές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί για χιλιάδες χρόνια και είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα όπως και στον καιρό του …Caraka. Το όλο υλικό αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις:
- Η πρώτη ασχολείται με την “βασική πεντάδα” των αποτοξινωτικών και ταυτόχρονα θεραπευτικών τεχνικών, η οποία ονομάζεται pancakarma. Η λέξη “panca” σημαίνει “πέντε” (κοινή ρίζα Ελληνικών και Σανσκριτικών) και η λέξη karma εδώ έχει την έννοια της “πειθαρχίας” και της “πρακτικής”.
Περιγράφονται δηλαδή πέντε κατηγορίες θεραπειών οι οποίες ασχολούνται αιτιολογικά με την αντιμετώπιση διαταραχών στις τρείς βασικές Ενέργειες Vata, Pitta και Kapha. Ο κάθε άνθρωπος με κάποια διαταραχή σε μία ή περισσότερες από τις Ενέργειες αυτές, θα ωφεληθεί σημαντικά εάν ακολουθήσει τις αντίστοιχες συμβουλές του pancakarma για τον τύπο του. - Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με μία πλειάδα άλλων θεραπευτικών τεχνικών, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στα αγιουρβεδικά κείμενα, όσο και αν ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η “ιστορία” τους είναι πιο σύγχρονη. Ενδεικτικά εδώ αναφέρονται ορισμένες από αυτές:
- Η ομοιοπαθητική με το νόμο των ομοίων (όπως βέβαια και η “αλλοπαθητική” με το νόμο των εναντίων)
- Η ρεφλεξολογία με τη δράση στα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος
- Η τεχνική του σιάτσου που ουσιαστικά είναι βελονισμός χωρίς βελόνες
- Η αρωματοθεραπεία και η γενικότερη χρήση των αρωμάτων και των αιθερίων ελαίων καθώς και το θεραπευτικό μασάζ είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια.
- Η ηχοθεραπεία – μουσικοθεραπεία και η χρωμοθεραπεία, δηλαδή η θεραπευτική χρήση των ιδιοτήτων – ποιοτήτων του ήχου και του χρώματος στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Η θεραπευτική χρήση βιταμινών, ιχνοστοιχείων κλπ, σε συνδυασμό με σωστή και κατάλληλη διατροφή αντίστοιχα πάντα με τον ιδιαίτερο τύπο ιδιοσυγκρασίας του κάθε ανθρώπου.
ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ
O Ayurveda παρουσιάζεται σαν ένα πλήρες σύστημα γνώσεων που μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από ιδιοσυγκρασία, ηλικία, χώρα που ζει, εποχή του χρόνου, κλπ, να ζήσει σε πλήρη αρμονία με τον “εαυτό” του και το “περιβάλλον” του, απολαμβάνοντας αυτό που ονομάζεται “Τέλεια Υγεία”.
Προσφέρει σε όλους τις απαραίτητες πληροφορίες και το αναγκαίο υλικό που θα τους βοηθήσει να καταστρώσουν ένα “υγιεινό” πρόγραμμα για την ημέρα τους. Το λεγόμενο “ημερήσιο πρόγραμμα”, δεν εμφανίζεται σαν κάτι που θα πρέπει να καταπιέσει τους ανθρώπους, αλλά μάλλον σαν μία κατεύθυνση εναρμόνισης των ατόμων με τους φυσικούς και πανάρχαιους ρυθμούς του Σύμπαντος.
Δίνονται στοιχεία για την αναπνοή και την τεράστια σημασία της για την υγεία (ψυχική και σωματική), καθώς και το πώς η σωστή αναπνοή βοηθά όχι μόνο τη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει σημαντικά τον άνθρωπο από διάφορες ασθένειες και ψυχοσωματικές διαταραχές.
Δίνει οδηγίες για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου, με μεγάλη έμφαση στους αρμονικούς συνδυασμούς τροφών που είναι κατάλληλοι για τις διάφορες ιδιοσυγκρασίες ατόμων, ανάλογα πάντα με την υγεία τους. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στη διατροφή των βρεφών και είναι τεράστια η ευθύνη των γονέων οι οποίοι αναζητώντας τις εύκολες και μοντέρνες λύσεις αδιαφορούν για το τι ουσιαστικά τρώνε τα παιδιά τους.
Στη συνέχεια εξηγείται ο ρόλος που έχει η σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας και δίνονται ορισμένες απλές οδηγίες που μπορούν όλοι πολύ εύκολα να ακολουθήσουν. Η προσέγγιση στις στάσεις του σώματος πρέπει να γίνεται με την αναγκαία προσοχή και παράλληλα με σεβασμό σε αυτό το υπέροχο όργανο που έχουμε στη διάθεσή μας.
Τέλος συζητούνται θέματα σχετικά με τον ύπνο και την απαραίτητη ανάπαυση και αναζωογόνηση που κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρίσκει την ώρα του ύπνου, που είναι η ώρα κατά την οποία πιθανότατα ο άνθρωπος βρίσκεται σε επαφή με ανώτερα επίπεδα της ύπαρξής του.
Το όλο υλικό ολοκληρώνεται με μία αναφορά σε θεραπευτικές τεχνικές και “συνταγές” που μπορούν εύκολα να ακολουθηθούν από τον καθένα και αποσκοπούν στην εξισορρόπηση της υγείας του, την απομάκρυνση των όποιων ασθενειών και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ψυχοσωματικής ισορροπίας και αρμονίας με το περιβάλλον.
Και για όλους όσους …βιάζονται, ακολουθούν εδώ επιγραμματικά οι απλές και βασικές οδηγίες για τους τρείς τύπους οργανισμών:
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ…
- Πρόγραμμα μέσα στη μέρα
- Τακτική, ήρεμη γυμναστική
- Αρκετή ανάπαυση (ημέρα)
- Αρκετός ύπνος (βράδυ)
- Ζεστό περιβάλλον
- Χρήση αιθερίων ελαίων
- Αρκετή, τακτική διατροφή
- Αποφυγή ανταγωνισμού
- Μετρημένη γυμναστική
- Δραστηριότητα σε ύπαιθρο
- Μέτριος ύπνος
- Δροσερό περιβάλλον
- Αρκετά δημητριακά
- Αποφυγή καυτερών τροφών
- Αποφυγή της ρουτίνας
- Έντονη, τακτική γυμναστική
- Όχι ύπνος την ημέρα
- Όχι πολύς ύπνος (βράδυ)
- Ζεστό, ξηρό περιβάλλον
- Αποφυγή λιπαρών
- Πολλά φρούτα, λαχανικά
Περισσότερες λεπτομέρειες βέβαια, στα τεύχη που ακολουθούν.
Το θαυμαστό ταξίδι της αναζήτησης της Αλήθειας για θέματα Υγείας, Ασθένειας αλλά και Θεραπείας, συνεχίζεται …
Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου
Ιατρός
Ιωσηφόγλου 1 & Λ. Συγγρού, Νέα Σμύρνη. Τηλ: 2109347065